I. ÜTEM- ÉTTEREM
A támogatási konstrukció alapvető célja a hazai gazdaság támogatása, hogy elősegítse a még dinamikusabb nemzetgazdasági növekedést.
A programban olyan beruházások és eszközbeszerzések valósíthatók meg, amelyek enyhítik a vendéglátó üzletek közüzemi terheit, egyúttal az üzletek gazdaságilag fenntartható és környezettudatos, valamint minőségorientált fejlesztését célozzák.
A konstrukció teljes tervezett keretösszege 13.000.000.000 Ft
A rendelkezésre álló keret összege az I. ütemben 3.000.000.000 Ft, vendéglátó üzletenként 1.000.000 Ft
A támogatási intenzitás 100% és vissza nem térítendő
A támogatási igény magyar nyelven, 2024.05.27. napjától 2024.06.28. napjáig nyújtható be az NTAK rendszeren keresztül.
A támogatás számításának alapja:
- az áfalevonási joggal rendelkező pályázók esetén a projekt áfa nélküli (nettó) költsége,
- az áfalevonási joggal nem rendelkező pályázók esetén pedig a projekt költségeinek áfával növelt (bruttó) összege.
Támogatást igényelhetők köre:
Magyarországon bejegyzett székhellyel és vidéki1 telephellyel rendelkező, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény2 alapján mikro-, kis- és középvállalkozásnak (kkv-nak) minősülő vállalkozások; amelyek
- gazdasági társaságok;
- civil szervezetek;
- egyházi jogi személyek;
- egyéni cégek;
- egyéni vállalkozók;
- adószámos magánszemélyek.
Jelen felhívásra azon vendéglátó üzlet üzemeltető pályázhat, aki, vagy amely
- magyar pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlával rendelkezik;
- a pályázat benyújtásakor már regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (a továbbiakban: NTAK);
- NTAK adatszolgáltatási kötelezettség esetén a pályázat benyújtásának napját megelőző 20 napban napi zárást, és a nyitva tartott napokra forgalmi adatot küldött az NTAK-ba3;
- jelen felhívás C fejezete alapján a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott vendéglátó üzlet kategóriába tartozik és az erről szóló nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkezik;
- minimum 1 lezárt üzleti évvel rendelkezik a 2023. és/vagy a 2022. évet illetően, és az NTAK-ban is rögzítésre került;
- az általa üzemeltetett vendéglátó üzlet egész évben nyitva tart (NTAK-regisztráció szerint).
További feltételek:
- A támogatás vendéglátó üzletenként igényelhető és nyújtható.
- Egy szolgáltató több vendéglátó üzletre is igényelhet támogatást.
- Egy vendéglátó üzlet egy támogatásra pályázhat.
- Adatszolgáltatási kötelezettség esetén a támogatói okirat hatályba lépésétől a fenntartás végéig napi zárást, és a nyitva tartott napokra forgalmi adatot küld az NTAK-ba.
Támogatható tevékenységek köre:
Önállóan támogatható tevékenységek:
- Energiahatékonyság
- a gazdaságos üzemeltetést támogató eszközbeszerzés, led-es fényforrás, vízcsapokra perlátor
- nyílászárók hőszigetelő képességének javítása: tömítés csere, ablakfólia, egyéb korszerűsítési megoldások
- Eszközbeszerzés
- hosszú távú költségcsökkentést és hatékony működést célzó beépített eszközök, berendezések (mint például konyhai eszközök és berendezések, legalább nettó 20 ezer Ft/db értékben, nagykonyhai bútor, sütő-főző berendezés, hűtőberendezés, fagyasztó, mosogató berendezés)
- egyéb, működést szolgáló beszerzések (mint például bárgép, kávégép, snack készülék, chafingek, tálaló és szervízkocsi, főzőlap, gázzsámoly, borhűtő, hűtővitrin, bemutatóvitrin, borcsapoló, sörtorony és sörcsapoló tartozékok, mérlegek, konyhai előkészítő gépek: dagasztó, daráló, szeletelők, csomagoló, botmixer, turmixgép, egyéb gépek, higiéniai berendezések, kamera)
- vendégélményt, komfortot fokozó eszközök vásárlása (mint például üzlettér bútorzat, világítás, árnyékolás, teraszfűtés – kültéri hősugárzó)
- munkavédelmi eszközök, védőfelszerelések (mint például kötény, kesztyű, hőszigetelt kesztyű, hajháló, sapka)
- munkaruha, egyenruha, védőruha (mint például szakács- és konyhai ruházat, felszolgáló munkaruha)
- a vendéglátó üzlet üzemszerű működését közvetlenül szolgáló fogyóeszköz (mint például konyhai eszközök, edények, cukrász eszközök, kések és vágóeszközök, adagolók, vágólapok, tepsik, tálcák, tányérok, evőeszközök, poharak, egyéb konyhai és éttermi eszközök)
Nem támogatható tevékenységek
- a vendéglátó üzletekhez tartozó, külön engedéllyel rendelkező szálláshelyek fejlesztése;
- meglévő vendéglátó üzlet bővítése és új vendéglátó üzlet létesítése;
- meglévő eszközök felújítása és használt eszközök beszerzése.
Elszámolható költségek
Jelen fejezetben kerül meghatározásra a kiírás keretében elszámolható költségek köre. A pályázatok tervezése során kizárólag az alábbiakban meghatározott költségtípusok tervezhetők elszámolható költségként:
- építési költségek:
- eszközbeszerzések költségei:
Az elszámolás során a benyújtott elszámoló bizonylatoknak el kell érnie a számlánkénti legalább nettó 20.000 Ft-os értéket.
Adminisztratív tudnivalók:
Az eljárás során első lépésben a pályázatok benyújtása szükséges az NTAK felületén keresztül, az elektronikus pályázati adatlap és a mellékletek beadásával. A pályázat benyújtása Ügyfélkapun keresztül történik.
Sikeres benyújtást követően a pályázó részére automatikusan létrehozásra kerül egy fiók a Turisztikai Projekt Értékelő és Követő Rendszerben (továbbiakban TÉRKŐ)
A benyújtást követően a pályázattal kapcsolatos további tevékenységek csak a TÉRKŐ felületen érhetők el.
Csatolandó mellékletek listája:
Az NTAK felületén szükséges benyújtani a pályázati adatlaphoz szükséges mellékleteket.
- A projekt által érintett teljes ingatlan tulajdonjogát igazoló, 30 napnál nem régebbi nem hiteles elektronikus tulajdoni lap
- Nyilatkozat tulajdonviszonyokról
- Vendéglátó üzlet önkormányzati nyilvántartásba vételét igazoló dokumentum (működési engedély)
- Átláthatósági nyilatkozat
- Csekély összegű (de minimis) nyilatkozat
- Nyilatkozat bankszámláról
- A pályázó nevében aláírásra jogosult személy vagy személyek pénzügyi intézmény által igazolt, ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által hitelesített aláírásmintája, vagy az aláírás minta közjegyző által hitesített másolata, illetve közjegyző által készített aláírási címpéldánya11
- Nyilatkozat KKV-minősítésről